29 Şubat 2012 Çarşamba

SINIF MÜCADELESİ ÜZERİNE KISA BİR NOT

Karl Marx, sınıf mücadelesinden ne anlıyordu? Bunu bilmeden sınıf mücadelesinin eleştirisi yapılamaz.

Öncelikle sınıf kavramını açmalıyız. Lenin şöyle diyor: "Sınıflar, tarihsel olarak belirlenmiş bir üretim sisteminde tutmuş oldukları yerle, üretim araçlarıyla olan ilişkileriyle, emeğin toplumsal örgütlenmesi içindeki rolleri ve dolayısıyla, kullandıkları toplumsal zenginlik boyutları ve bunu elde etme biçimleriyle birbirinden ayrılan geniş insan gruplarıdır."( LENIN, 1976: 472)

Sanayi devrimi ile birlikte proleterya sayıca artmış, toplumun en geniş katmanını oluşturan sınıf haline gelmiştir. Makineleşme, küçük iş tanımları işçileri her açıdan eşitlemeye başlar. Burjuvazinin kendi içindeki rekabet ve ticari bunalımlar arttıkça işçi sınıfının durumu daha da kötüleşir.( Sanayi devrimi ile birlikte başlayan süreç) Tek tek işçiler ve burjuvalar arasındaki çatışma giderek sınıf kimliği almaya başlar. Böylelikle işçiler kendi aralarında koalisyonlar, sendikalar kurmaya başlarlar. Burjuvazi de kendi silahlarıyla savaşır.(RIUS,2009:110)  Mücadele şiddet ve demokratik biçimlerde süregelir.

Peki mücadelenin sonucunda ne olur? Bazılarının iddia ettiği gibi sınıf mücadelesini savunan ezen olmak için mi savunur? Kardeşlerim bunu cahil bir insan söyleyemez, bunu ancak ve ancak cahilliğini eğitimle gidermiş ama eşekliği baki kalmış bir insan iddia eder. Sınıf mücadelsesi olmadan insanlık ilerleyemez. Bunu anlamak için önce tarihsel materyalizm bilmek gerekir.

Tarih, sınıf mücadeleleri tarihidir. Özgür ile köle, patrisyen ile pleb, senyör ile serf, lonca ustası ile çırak, ezen ile ezilen birbirleriyle sürekli bir karşıtlık içinde bulunmuş, birbirine karşı gizli ya da açık kesintisiz bir mücadele sürdürmüş, bu mücedele ya toplumsal yapısının devrimci bir dönüşümüyle ya da mücadele eden sınıfların hep birlikte çöküşüyle sonuçlanmıştır. (  MARX,ENGELS, 2011:46)

Ve bu tarih sınıf mücadeleleri insanoğlunun bir kademe daha özgürleşmesini sağlamıştır. Günümüzdeki mücadele ise burjuvazi ve proleterya arasındadır. Bu mücadele sonunda sınıfın sınıfa tahakkümü ortadan kalkacak ve sınıfsız bir toplum ortaya çıkacak: Komünizm.

Şimdi arkadaşlar, bu tezin neresinde ezen olmak gibi bir iddia var? Hadi diyelim ki sınıf mücadalesini başlı başına yanlış biliyor da beni ezen yapıyorsun. Tamam kabulüm. O zaman bu düzende de bir ezen olduğunu kabul etmiş oluyorsun. Neden dur diyemiyorsun?

Şimdi söyler misniz çelişen kimmiş? Ufacık beyinleri ile sözde Marxizmin çelişkisini ortaya çıkaracaklar. Tarihin en akıllı insanı kendileri. Çünkü onlarca bilimadamı arasında böyle bir iddiayı ortaya atan ilk şahsiyet olma nailine erişmek kolay değil. Velhasılkelam cahil olmak, özellikle de okumuş bir cahil olmak, rezil olmak biraz da cesarete bağlıdır. Önce öğrenin sonra lakırdı yapın. Bilimsel konuşmak, facebooktaki liseli ergenleri tatmin etmeye benzemez.

KAYNAKÇA
-Bogulavski, Karpuşin - Diyalektik Materyalizmin Abecesi, Sol yayınları, 2006
-Marx, Engels - Komünist Parti Manifestosu, Evrensel yayınları, 2011
-Rius - Yeni Başlayanlar İçin Marx, Daktylos yayınevi, 2009
-Lenin - Marx, Engels-Marxizm, Sol yayınları, 1976

1 yorum:

  1. Sauna & Spas | A Tribute to Sunshine Sunshine - TITanium-ART
    Sunshine man titanium bracelet Sun is a vibrant Sunshine sun. These red leaves turn mokume gane titanium into titanium alloy nier a beautiful does titanium have nickel in it shine with titanium build for kodi bright green flowers and the brilliant, glowing sun. · Sunshine $11.99 · ‎In stock

    YanıtlaSil